admin апр 24, 2014 0 Comments Posted in: Новини

Партньорството за изстрелване на сателити, излъчващи данни за блок веригата за Bitcoin от космоса е била обявена от разработчика на Bitcoin ядро Джеф Гарзик.

Компанията на Гарзик – Dunvegan Space Systems в партньорство с компания, наречена Deep Space Industries Inc., планира да изгради сателити наречени „BitSats“ като част от Bitcoin-орбитална система за осигуряване на резерв към мрежата.

Начинанието с нестопанска цел планира да създаде една възлова точка в пространството като резервен вариант в случай на наземен провал за мрежата Bitcoin.

Гарзик каза в изявление:

„Искаме да се запази Bitcoin здрав и със свободен достъп чрез намиране на алтернативни начини за разпространение на данни за блок верига „.

Планът

Идеята е да се изградят Bitcoin спътници, базирани на стандарт CubeSat модул – за измерване 10 см от всички страни. Тези BitSats ще бъдат стартирани като стопаджии  с големи полезни товари в орбитата над Земята.

От орбитата, BitSats ще могат да излъчват информация като едни важни възлови точки, осигурващи именно информацията, необходима за сделките чрез решени блокове.

Гарзик, който е и старши разработчик на софтуер в BitPay, твърди, че космосът е инструмент, който може да се използва за формиране на Bitcoin:

„Вярвам, че пространството ни предлага възможност за нашето бъдеще и е много полезно да се възползваме от това точно сега.“

Съвместният проект се очаква да предоставя на потребителите сателитна връзка от спътниците, чрез което ще имат достъп до информацията от космоса. Тази връзка ще се предлага от продавачи, но и Bitcoin ентусиасти ще имат възможност да стартират и свое собствено приемащо оборудване.

Планът за стартиране на  Bitcoin-сателитите в космоса може да звучи много дързък, но със сигурност това не е шега. Гарзик за пъреи път сподели плана си пред CoinDesk още през декември. Разходите за проекта са оценени на 2 млн. щатски долара. Въпреки това, стойността е относително ниска – като се има предвид ,че частното космическо пространство продължава да намалява за сметка на получаване на обекти в орбитата.

С цел да се финансира проектът, Гарзик и неговите сътрудници се стремят да набавят средства чрез дарения. Има група в Google за обсъждане и актуализиране на информацията относно напредъка на проекта BitSat. Има и адрес за дарение за тези, които искат да дадат своя принос.

Има и други Bitcoin-космически ентусиасти: Richard Branson наскоро потвърди, че шестима от пътниците, запазили места за бъдещите орбитални полети Virgin Galactic са платили за билетите си в Bitcoins.

 

 

Източник: coindesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>