admin апр 14, 2014 0 Comments Posted in: Новини

Контролата „Проучване на клиентите” (KYC) пояснява защо техните правила в действащата регулаторна рамка няма да работи относно Bitcoin.

Този регламент е гореща тема в света на крипто валутите.

Интернет предприемача и главен изпълнителен директор на Circle – Internet Финансов обмен на Bitcoin – Джеръми Алиер наскоро отбеляза:

 

„Bitcoin се нуждае от по-високи нива на управление. Не вярвам, че тази индустрия ще расте без сътрудничество от страна на правителствата по целия свят. “

 

Allaire подчерта, че трябва да се намери средно положение между личните потребности и нуждите на правителствата и властите.

Това мнение се споделя по-голямата част от новите участници в индустрията, които искат да видят Bitcoin приет по-бързо в законна индустрия в очите на банките, Wall Street и мейнстрийма като цяло.

Привържениците на по-голям регулаторен надзор, като Allaire, твърдят, че за да достигне пълния си потенциал, Bitcoin трябва да бъде включена в съществуващата нормативна йерархия.

 

Невъзможна задача

 

Очевидно е, че правителствата няма да  спрат да се опитват да регулират крипто валутите. С оглед на това трябва да се спазят правилата на традиционните финансови регулаторни институции. Но относно крипто валутите това е по-сложно.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър коментира този спорен въпрос:

 

„Тъй като виртуалните валутни системи се развиват, ще бъде наложително да се засилият интересите на правоприлагащите органи и да се съоразят приложимите наредби за борба с изпирането на пари и клиентския контрол.“

 

За съжаление това не е чак толкова лесна работа. Bitcoin като цяло е децентрализирана система, която не изисква взаимодействие от трети страни и не може да бъде контролирана или директно регулира от нито една централна власт.

Правилата на KYC се налагат относно паричните системи, за да може да се идентифицират всички клиенти, както и да се предвидят „подозрителни действия“, които могат да бъдат признаци на изпирането на пари или с финансиране на тероризма.

В традиционния финансов сектор, това прави прането на пари много по-трудно (дори понякога почти невъзможно). Това е така, защото, за да си взаимодейства с модерна финансова система и да изпращат пари по електронен път, трябва да се използва трета страна, като например банка, които пък от своя страна са достъпни за регулиране.

 

Никой не се нуждае от трета страна за да притежава, да харчи или да изпраща bitcoins навсякъде по света. Всичко, което е необходимо, е портфейла с отворен код, от които има много лесен начин за изтегляне.

Лица, които имат намерение да използват Bitcoin за незаконни и злонамерени цели могат лесно да избегнат регулирани борси и услуги, които изискват съответствие с правилата на KYC.

В един свят, където Bitcoin е широко прието платежно средство спазването на дестващата нормативна уредба няма да може да предотврати злонамерени действия. Това само ще доведе до увеличаване на разходите за издръжка.

Като увеличава тази цена най-засегнатите ще бъдат новосъздадените стартиращи компании, които не разполагат с големи правни отдели, каквито имат банките и големите компании. Това винаги ще възпрепятства иновациите.

За традиционния финансов сектор тези мерки действат много добре. С Bitcoin, обаче, картината е далеч по-неясна. Всеки индивид е в състояние да задвижва пари по цялата планета евтино и без никакъв институционален надзор.

Подобно на всеки друг инструмент, Bitcoin може да се използва както с полезни така и със злонамерени подбуди, и никаква централна власт не може да направи нищо за това. Няма връщане назад. Истинският проблем е дали правителствата ще приемат тази нова реалност и дали ще планират по подходящ начин за регулиране.

Регулаторните органи не могат да се поберат Bitcoin в настоящата регулаторна рамка. Двете неща са несъвместими.

 

Промяна на мисленето

 

Регулаторите трябва да се информират много добре и да осъзнаят нарастващото въздействие на тази нова екосистема, изискваща един напълно нов подход. Те трябва да обсъдят и да научат какво е възможно, какво не е и след това да анализират разходите и ползите от всички законодателни идеи.

Всички масивни промени в това отношение няма да минат без противоречия. Разумния подход ще изисква значителни промени.

Независимо от желанието на лидерите в индустрията да се ускори процеса на регулиране това вероятно ще отнеме много време.

Единственото нещо, което е сигурно, е, че независимо от политическите дилеми светът се нуждае от непредубеден подход от страна на правителствата към Bitcoin, защото светът се нуждае от Bitcoin.

 

 

Източник: coindesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>