admin апр 25, 2014 0 Comments Posted in: Новини

По време на филмовия фестивал в Ню Йорк на 23.04.2014 г. се състоя премиерата на дългоочаквания филм „Възходът и Възходът на Bitcoin“.

 

Документалният филм е режисиран от Никълъс Мрос, проследявайки стъпките на брат си Даниел Мрос (програмист). Даниел набляга на важните моменти от историята на Bitcoin, пътувайки навсякъде от Токио до Сиатъл и до Панама, за да говори с пионерите в бранша. Филмът обхваща всички важни моменти за Bitcoin от 2011 г. насам, когато Даниел бил въвлечен в общността.

 

Сюжетът

Филмът започва с най-важното – минното дело – описва основно как bitcoins се добиват и разпространяват и завършва с противоречивото предположение на Newsweek, че човекът Dorian Prentice Satoshi Nakamoto  най-вероятно погрешно е идентифициран като създател на протокола Bitcoin. Отначало сюжетът се развива бавно, а след това се забързва, описвайки влиянието му в реалния свят и израстването на явлението Bitcoin.

 

Към края на филма Даниел отбелязва:

 

„През последните няколко месеца, минното пространство се промени значително. Когато за първи път започнах  добива това беше само за компютърните маниаци. Сега, това е голям бизнес.“

 

Посочени са волатилността на цената на Bitcoin, провала на Mt Gox, връзката на Bitcoin със Silk Road и арестуването на Charlie Shrem – част от събитията свързани с bitcoin. В разговор след прожекцията, Никълъс каза:

 

„Много от тези компании и много от тези начинания са проправили пътя и сега виждаме промяна в по-утвърдените финансови компании в света на финансите, така че аз мисля, че това ще ни задвижи напред.“

 

Усложнения

 

Тези възможности не са без усложнения, все пак. Например, Bitcoin има такава широка гама от приложения и тя се увеличава по популярност. За Bitcoin новобранецът, филмът дава достатъчно въведение за ролята му  в областта на технологиите, бизнеса и финансите. Въпреки че технологията може да бъде развита, регулатори вероятно ще обсъдят Bitcoin като валута ако иска да получи по-широко приемане.

Jennifer Shasky Calvery, директорът организацията за борба с финансовите престъпления (FinCEN) казва във филма, че иновациите около Bitcoin и виртуалната икономика са „интересни“:

 

„от друг аспект те са част от глобалната финансова система и тук идва  отговорността, дали няма да бъдат използвани от организирани терористични групи.“

 

Регулаторните неуспехи и скандали свързани с сенчести играчи като Mt Gox и Silk Road не трябва да пречат на предимствата на технологията. Това е просто една компютърна програма. Хората го използват по много различни начини, и това е, което ние се опитахме да покажем, че има много варианти на приложение. Така че да се връзва само със едно от предназначенията е малко късогледо.

 

Семинарна част

 

Семинарът след шоуто включваше Shrem и братята Mross. Shrem бе обвинен миналата седмица по за пране на пари, свързани с Silk Road. Той беше освободен временно от домашния арест, за да присъства на прожекцията. Той каза:

„Bitcoin е на всички, има място за Bitcoin в сърцето на всеки човек. Някой ден след 10 или 20 години, считано от сега – Bitcoin ще бъде захранването на основната инфраструктура на нашата банкова система, или ще дава възможност да изпратя пари на Вас, или Вие на мен, или от един човек в Китай, за да плати за операция, която трябва да се случи в 2:00 сутринта в събота, или за каквото и да е. Мисля, че участието Ви може да бъде както си седите пред компютъра, или може Вие да работите с няколко милиардна компания. Всеки човек ще е участник … Така че наистина, не искам да го наричам валута на народа, защото ще ме наречете комунист, но това Е валутата на хората. “

 

Източник: coindesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>