admin окт 6, 2014 0 Comments Posted in: Новини

Министерството на финансите на Руската федерация пусна пълната версия на законопроекта и ако бъде приет в сегашния вид, ефективно ще забрани създаването и разпространението на софтуер, който дава възможност за използването на парични заместители, включително Bitcoin и всички цифрови валути.
Министерството на финансите обяви новината през август, както и своето определение за „пари сурогати“ , към които спадат и Bitcoin и всички цифрови валути.
Законопроектът детайлно описва поредица от административни глоби, които ще бъдат налагани както на бизнеса така и на гражданите, които създават или умишлено разпространяват информация за освобождаването или действието на цифрови валути ,което означава, че законът ще се прилага по отношение на голяма част от Bitcoin промишлеността, от Bitcoin потребителите да миньори и доставчиците на услуги.

Например, хората, които създават Bitcoin или цифрови валути ще бъдат санкционирани с глоби от 30,000-50,000 рубли ($ 750- 1250 $). По същия начин, длъжностни лица за които е установено, че се занимават с подобни практики ще бъдат обект на глоби от 60,000-100,000 рубли ($ 1,500- $ 2,500), а юридическите лица ще бъдат глобявани от 500,000-1m рубли ($ 12,500- $ 25.000).

Подобна серия от глоби също има и за тези, които е установено, че разпространяват информация за „позволено освобождаване на пари заместители „. Лицата, ангажирани в тази практика ще бъдат наложени с глоби от 5,000-50,000 рубли (съответно$ 125 – $ 12.50); длъжностни лица -20,000-100,000 рубли ($ 500- $ 2.500); и юридически лица 500,000-1m рубли ($ 12,500- $ 25.000).

Голяма част от местната индустрия все още реагира на новината. Anton Vereshchagin, основател на InterMoneyExchange който планирал да стартира в Русия, а междувременно се премества на други пазари, казва за CoinDesk:

„Ако по-рано централна банка беше изявила предложение,че Русия ще следват FATF и други препоръки и регулира на bitcoin, сега изглежда, че шансовете са много, много малки. “

Той добави: „В действителност, ограниченията и забраните влошават нещата.“

Изменени дефиниции

Законопроектът също така призовава за изменение на определението за парични сурогати в Русия да се включи език, който ще обхване нови финансови технологии, като например цифрови валути.

В рамките на преразглеждането, определението ще включва „парична единица“, издаденa като средство за заплащане или размяна и не се допуска съгласно федералния закон.

Законът също така ще бъде преразгледан, така че онези, които насърчават такива дейности също са в нарушение на закона. Една разпоредба изисква законът да бъде изменен, за да „забрани разпространението на информация, която позволява освобождаване от заместители на пари и (или) на операция с тях.“

Потвърждаване страхове

Последната поправка в законопроекта потвърждава страховете на много други руски наблюдатели на пазара.

Артем Толкачев, съдружник в адвокатска кантора Толкачев и Партнеры, който говори публично на руските Bitcoin конференции и който съветва нововъзникващите Bitcoin организации за местното законодателство, казва пред CoinDesk през септември, че е песимистично настроен ,че законът може да се прилага само за тези, които търсят да обменят фиатни пари за цифрови валути.

Източник: coindesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>