admin апр 17, 2014 0 Comments Posted in: Новини

Представител на Федералния резерв на САЩ се изказа за Bitcoin по време на среща в North DakotaStateUniversity, съобщава Ройтерс. В обръщение към публиката, президента на Minneapolis Federal Reserve Bank, Нараяна Кочерлакота посочи  интереса към технологията на Bitcoin, но не и към използването му като валута.

Кочерлакота отговори също на предположението, че някога Bitcoin може да стане легитимен конкурент на американския долар като каза:

 

„Аз мисля, че Bitkoin е интересен сам по себе си, а не защото е новата валута, която би могла да измести щатския долар от обращение.“

 

През февруари по време на обръщение към банковия комитет на Сената беше направено изявление от председателя на Federal Reserve – Джанет Йелън:

“ Federal Reserve не разполага с правомощия за упражняване на надзор и регулиране на Bitcoin“.

 

За Федералния резерв

 

Федералният резерв емитира монети и хартиени пари на нацията. По този начин (както и с други отделни звена) се контролира банковата система на САЩ.

Йелън се превръща в един от първите членове на агенцията, които търсеха решаване на въпросите относно Bitcoin през февруари след първоначалното обявяване в несъстоятелност на Mt. Gox.

 

Тя казва:

 

„Не е толкова лесно да се регулира Bitcoin защото няма централен емитент или мрежов оператор, за да се регулира.“

 

Федералният резерв напоследък предизвика полемика със своята програма за количественото облекчаване, която цели да подсили американската икономика след финансовата криза през 2008 г..

 

За Кочерлакота

 

Възпитаник на Университета на Чикаго, Кочерлакота става президент и главен изпълнителен директор на Федералната резервна банка на Минеаполис през октомври 2009 година. Там той ръководи операциите на банката, включително надзор, регулиране и платежни услуги. Кочерлакота също е обявен за един от най-добрите 100 световни мислители от списание Foreign Policy през 2012 година.

 

 

Източник: coindesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>