admin яну 25, 2019 4 Comments Posted in: Новини

Петиция за спиране на екстрадицията на Росен Йосифов можете да подпишете ТУК

Уважаеми клиенти,

Информация относно временното преустановяване на дайността на фирмата може да прочетете в писмото адресирано до медиите:

Уважаеми журналисти,

Казвам се Виктория Йосифова-Кънева и ви пиша относно поредния случай на ексрадиране на български гражданин в САЩ. Както всички останали случаи, за които чухме в последните години и този път човекът е невинен. Гражданинът е мой баща и аз се чувствам длъжна да разкажа неговата история, защото, както каза приятелката на Желяз Андреев преди по-малко от година, всеки един български гражданин може да е на негово място.

Росен Йосифов е задържан под стража на 11.12.2018г по искане на САЩ за екстрадирането му. Обвиненията на Прокуратурата на САЩ са за участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари. А сега да ви разкажа какво разбират под тези термини господата американци.

Йосифов е регистрирал търговско дружество в България с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути през 2015г. Оттогава упражнява тази търговска дейност на територията на Република България и има хиляди клиенти. Ще си позволя още веднъж да подчертая, че според бългорското законодателство въпросната дейност е нормална, легална и не изисква лицензиране.

На 11 декември 2018г., в 06.30ч сутринта, на вратата на семейното ни жилище се звъни и именно баща ми отваря. Още преди да му кажат каквото и да било, полицаите му слагат белезници и започват да се държат с цялото ми семейство все едно са най-страшните престъпници. Не позволяват на майка ми и сестра ми да излязат от стаята дори, не разрешават на никой да се обади по телефона, камо ли на адвокат. Българските следователи са придружавани от лица, представени ни като агенти на Тайните служби, които си позволяват да претърсват жилището наравно с българските си колеги. Никой не връчва нито на Йосифов, нито на семейството му заповед за арест, обиск, или какъвто и да е друг документ, даващ им правото да нахлуят в жилището им. След обстоен обиск, продължил повече от 5 часа, изземат всички компютри, мобилни устройства и пари (лични спестявания на семейството), дори кредитни и дебитни карти. След като извеждат Йосифов от жилището, същото се повтаря и в офиса на фирмата му на ул. Любляна, откъдето изземат всички компютри, цялата касова наличност на фирмата, заплатите на служителите и пари на клиенти. В шок от случващото се, решаваме да отидем до офиса и именно там намираме подхвърлена в целия хаос от претърсването заповед за задържане и претърсване, както и протоколи за иззетите от там вещи. В постановлението на Върховна касационна прокуратура пише: „След задържането Росен Йосифов да бъде настанен в помещенията на ОС „ИН“ Сектор „Арести“ – София, бул. „Г.М. Димитров“ 42“.

На следващия ден ни извикват в съда за първото дело, а именно за мярката за неотклонение. Преди делото адвокатите ни се запознават с документите, изпратени от САЩ. В тях надълго и нашироко прокурорът на щата Кентъки описва криминалните деяния на 14 румънски граждани. Оказва се, че един от тези 14 румънци, е бил клиент на фирмата на Йосифов. А според Американските власти Йосифов е бил съучастник на тези румънски граждани и им е помагал „да изперат“ средствата си, придобити от кримнална дейност. Според обвинителния акт, издаден от Министерство на правосъдието на САЩ, въпросните румънски граждани са измамили американски граждани, като са публикували фалшиви обяви за продажба в интернет аукциони. С така придобитите пари, румънските граждани в САЩ са си закупили Биткойни (виртуална валута) именно там. И така, един от румънските граждани се появява в офиса на фирмата и продава тази стока. Имайки предвид, че фирмата има клиенти от цяла Източна Европа, това не се струва подозрително нито на собственика й, нито на служителите. Румънският клиент започва да пише имейли до фирмата, че иска да продава още Биткойни, и от фирмата му отговарят, както на всеки клиент.

Ще оставя на вас да намерите връзката между клиента, организирана престъпна група и пране на пари, защото аз не я намирам – нито логически, нито от изпратените от САЩ документи и доказателства. Такива просто липсват!

Една седмица след задържането му Съдът насрочва делото по същество – дали да бъде изпратен в САЩ, или не. Софийски градски съд гледа това дело на 18 декември 2018г. Въпреки исканията на адвокатите ни за повече документи и доказателства по случая, съдиите обяснават, че те не гледат дали той е виновен или невинен по обвиненията на САЩ; те базират решението си само и единствено на това дали е спазена процедурата по искане за екстрадиция (т.е. дали Прокурата на САЩ е изпратила всички документи, изисквани по закон). Това, което аз разбрах от думите на тези съдии е, че тях дори не ги интересува дали изпращат невинен човек на другия край на света. Една много важна подробност е, че този човек дори не говори английски – не може да се защити, не може да разбере защо го съдят и какво искат от него, ако дори му стане лошо, не може да обясни какво му е. Така, предполагам логично, Софийски градски съд решева да приеме молбата от САЩ за екстрадиция на българския гражданин Росен Йосифов. Също така, оставя Йосифов в ареста до приключване на делото и евентуалната му екстрадиция, с твърдението, че може да се укрие. Според тях може да се укрие човек, който следователите намират на постоянния му адрес, на който той живее повече от 10 години, заедно със семейството си.

След обжалване и дълго чакане, на 24 януари 2019, Софийски апелативен съд потвърждава решението на предишната инстанция.

Росен Йосифов продължава да се намира в мизерния следствен арест в лошо здравословно състояние. И въпреки молбите ни да бъде прегледан от лекар, понеже се оплаква от затруднено дишане и болки в гърдите, прокуратурата отказва да разреши преглед от специалист. Единственият преглед, който му е направен, е от медицинското лице в следствения арест, който му предписва вече трети антибиотик, който не дава никакъв резултат.

Ще си позволя чрез вас, журналистите, да задам въпрос на Управляващите хора в Република България: Докога ще продължавате с политика, целяща геноцид и унищожение на българския народ? Не е ли достатъчно, че заради икономическото ни развитие много хора емигрираха, че да трябва да гоним и малкото останали и опитващи се да изкарват законно прехраната си в милата ни Родина???

 

С уважение,

Виктория Йосифова-Кънева

 

 

4 Responses to Фирмата преустановява работа за неопределено време
Николай Дичев казва:

Здравейте !
Много ми е неприятно за случилото се , надявам се да се реши въпроса благоприятно в най-скоро време ..
Колкото до начина на задържане и отказа от медицинска помощ в следственият арест , ТРЯБВА да заведете дело в Страсбург срещу България …..
Надявам се да имате добър адвокат …
Успех !

Репресиран казва:

От личен опит искам да Ви посъветвам. ТЪРПЕНИЕ ТЪРПЕНИЕ ТЪРПЕНИЕ. И всичко си идва по-местата. Важно е да не се поддава да сключва сделки с прокурори. Най-бързия път за излизане от арест е МЪЛЧАНИЕ И ТЪРПЕНИЕ. Всичко друго е във ущърб на задържания? Ако е така както сте описали в момента го плашат за да се поддаде на СПОРАЗУМЕНИЯ.

Николай Михайлов казва:

Свържете се с Шоуто на Слави. Така ще придадете гласност на проблема

Владислава Даракчиева казва:

Намирам за абсурдно екстрадирането на български гражданин за да бъде съден в САЩ защото един от клиентите на фирмата му е бил престъпник.
Ако е която и да е банка или чейндж бюро в България клиент обмени долари, придобити чрез измама, това прави ли собственика на банката или чейндж бюрото съучастници в престъплението на клиента им и трябва ли да бъде екстрадиран в САЩ за да бъде съден там наравно с клиента, който е ползвал банката или чейндж бюрото за да обмен валута? Колко собственици на банки или чейндж бюра са били екстрадирани за да бъдат съдени в чужбина ако са обменили валута на клиент, придобил средствата незаконно?
Защо това да се случва само и единствено на собственик на фирма за обмен на криптовалута?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>