Хардуерните Bitcoin портфейли са като автобусите. Понякога ги чакаш много дълго, а след това пристигнат два наведнъж.

Устройствата-Трезори ще бъдат на пазара съвсем скоро – в два варианта – алуминиеви и пластмасови. Те ще предлагат един по-сигурен начин за съхраняване  на bitcoin. Докато повечето Bitcoin портфейли са софтуерно-базирани и съществуват или онлайн, или на компютър, или на мобилно устройство, хардуер-портфейлите (както подсказва името) са специализирани устройства, насочени към по-сигурно съхранение на bitcoins на потребителите.

Предимството на тези портфейли се дължи на факта, че тъй като те не се свързват с интернет, съответно предлагат значително по-малко излагане на потенциални хакерски атаки или зловреден софтуер.

 

Трезор хардуер-портфейл

 

SatoshiLabs започнаха да приемат предварителни поръчки на своя хардуер-портфейл още миналото лято със срок на доставка през октомври. Въпреки това, тази дата се отложи за след януари 2014 г. и след това срокът трябваше да бъде допълнително удължен. Сега компанията предлага и алуминиево тяло и ще започне да ги доставя през следващата седмица. Клиентите ще трябва да почакат още няколко месеца за „класическия“ пластмасов модел.

 

Ново партньорство

 

В последния си пост SatoshiLabs се извини за забавянето, което са в резултат на несъгласие с хардуер-продавача. След това екипът реши да приеме оферта от външен инвеститор и да намери нов хардуер-доставчик за производството на пластмасовия модел. Те съобщиха:

 

„Новият ни партньор е добре известен в автомобилната индустрия и  „светкавичен” доставчик с годишни приходи от 100 милиона $. Благодарение на опита в мини-електрониката, ние ще сме в състояние да се подобрим някои от технически параметри на устройството. Но все още ще трябва да изчакаме девет седмици за първите прототипи и още 2-4 седмици за крайните продукти.“

 

Ефективно първите пластмасови портфейлите трябва да се доставят до два-три месеца от сега, т.е. повече от година след като стартира кампанията и повече от шест месеца след първоначално плануваната дата за доставка.

Набраните средства за Хардуер портфейла – The Trezor са резултат на предварителното плащане от страна на клиентите по време на кампанията през юни миналата година. Екипът зад Трезор – Pavol Rusnak и Marek Palatinus  – успя да набере достатъчно пари, за да покрие голяма част от първоначалните разходи за производството на портфейла. Единственият проблем е ценообразуването. Пластмасовия вариант е на цена от 1 BTC, а алуминиевата версия е 3 BTC.

 

Тогава цената на Bitcoin се колебаеше около 100 долара, но няколко месеца по-късно тя достигна своя връх от  1,000 долара. Това доведе до оплаквания от страна на ранно записалите се и те поискаха Bitcoin-ите си обратно. Екипът в крайна сметка реши да сложи край на този вид финансиране на кампанията.

 

Hardbit – хардуерен портфейл

 

 

Трезор не е единственото портфейлно устройство на пазара – алтернативно устройство, наречено Hardbit трябва да бъде в продажба в рамките на дни. Портфейла The Hardbit разполага с двупосочна удостоверяване, с износоустойчива пластмасова кутия, напомняща на Caterpillar смартфони и е с размери 48 х 88 х 12.8 мм. Устройството Hardbit вече стартира в Китай и се планира да бъде в продажба на международния пазар около 10 май. Hardbit  ще се продава без предварителни поръчки. Компанията не разкрива цената, но заяви, че планира да направи това съвсем скоро.

 

 

Източник: coindesk.com