admin дек 18, 2014 0 Comments Posted in: Новини

98.55% от жертвите на TorrentLocker не плащат „Bitcoin“ откуп, според нов доклад.

TorrentLocker (известен още като Win32 или Filecoder.DI) работи чрез криптиране на файлове на потребителите. От жертвите се иска да платят до 4 BTC, за да разшифроват документи си.
Доклада , с автор Marc-Etienne M Léveillé за фирмата за сигурност ESET , показва, че само 570 от общо 39 760 заразени системи са получили достъп до декриптиращия софтуер след заплащане на пълния откуп.

„С други думи 1.44% от всички заразени потребители ние сме идентифицирали да плащат откупа на кибер-престъпниците,“ пише Léveillé, добавяйки: „Има и 20 страници, които показват, че bitcoins бяха изпратени, но достъп до софтуера за разкодиране не е посочено, понеже не е платена пълната сума. “

Нападения към конкретни региони

Спам кампании за разпространение на зловреден софтуер TorrentLocker са насочени към конкретни страни, включително Австрия, Франция, Германия, Италия и Великобритания, според доклада.

Турция и Австралия са особено силно засегнати от зловредната софтуер кампанията.

torrent-locker-infections-by-country

Според данни от C&C сървъри, повече от 284 милиона документи са криптирани досега.

Разпространителите на TorrentLocker са направили значителна сума пари – между $ 292 700 и $ 585 401.

В доклада се отбелязва, че ESET идентифицирани първите следи от TorrentLocker през февруари 2014 г.

През юни 2014 г., международни органи успяха да спрат атаката на CryptoLocker като забраниха GOZeuS, P2P мрежа да се използва за контрол на мрежата.
Въпреки че TorrentLocker има ограничен обхват в сравнение с CryptoLocker, в края на ноември вирусът е заразил компютрите в размер на 691.5 на ден. Средният TorrentLocker откуп възлиза на 1.334 BTC с отстъпка, или 2.668 BTC след това. Точната цифра, събрана от нападателите остава неясна.

В доклада Léveillé обяснява защо по-нататъшен анализ е труден:

„Трудно е да се каже кой плаща цялата сума. Поради това, ние решихме да се използва набор за количествено определяне на печалбата, реализирана от престъпниците. Общият размер на bitcoins варира между 760.38 BTC и 1 520.76 BTC. При стойност на Bitcoin на 29 ноември, 2014 1 BTC оценява на $ 384.94, това означава между $ 292.700 и 585.401 $. “

Докато остава въпросът за това как да се спре TorrentLocker, Léveillé подсказва един от начините за преодоляване на заразяването: офлайн архивиране.

Източник: coindesk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>